Az eskrima története

Ezt a rendszer, harművészeti technikát leginkább eskrima, arnis vagy kali néven ismerik világszerte.
Arnis: A spanyol arnés szóból fejlődött ki, arnés jelentése: páncél, védelem, fegyverzet
Kali: Két szóból tevődik össze: Ka-Cebuano jelentésben a Visayas speciális dialektusa,
Fülöp-szigetek középső szigetcsoportjánál, camot: kezet, li/lehok mozgást
jelöl, tehát a kali: a kezek mozgását, vagy egyszerűen kézmozgást jelent.
Eskrima: A spanyol esgrima szóból ered, ami vívást jelent.

Az eskrima egy, a Fülöp-szigetekről származó fegyveres, és pusztakezes harcművészeti ág. A szó a spanyol ´esgrima´ szóból ered, jelentése: vívni. . Történelmi múltra tekint vissza a Fülöp-szigetiek életében, és ma is nemzeti harcművészetnek számít őshazájában
A régi feljegyzések szerint már Magellán partraszállása ( 1521 ) és a spanyol hódítás előtt is ismerték és gyakorolták a különböző technikákat.

Az Eskrima első mesterének Lapulapu-t, a legendás vezért és harcost tartják. Lapulapu a többi uralkodóval folytatott belháborúk miatt kezdte embereit edzeni de ez később, a spanyolok ellen is hasznosnak bizonyult.
1521.április 27-én Mactan szigetén egy kisebb de jól felszerelt katonai alakulat megütközött Lapulapu páncél nélküli, többségében botokkal és késekkel felfegyverzett csapatával. A harc tökéletes spanyol vereséggel zárult, maga Ferdinánd Magellán is ebben az ütközetben esett el.
A későbbiekben a spanyolok betiltották az Eskrima gyakorlását, ami századokra szinte teljesen eltűnt a szigetek kultúrájából, a 19. században éledt föl újra.

Az eskrima napjainkban

Hivatalos formában, 1920-ban jelenik meg ismét az eskrima, amikor is megalakítják az első Arnis klubot Cebu városában. Ezután az eskrima mesterei létrehozzák a Doce Pares Association nevű szervezetet.
1989-ben szervezik meg az első hivatalos világbajnokságot, és ekkor alakítják meg a WEKAF szövetséget, amely az arnis jogvédett szervezete, és szabályrendszere. Azóta rendszeresen megrendezésre kerülnek az eskrima bajnokságok, világbajnokságok.
Az eskrima az első pillanattól a fegyveres oktatásra támaszkodik, ami azt jelenti, hogy az alapokat a kezdő is bottal a kezében sajátítja el.

Jellegzetességei, az eskrimában használt eszközök

Az eskrima jellegzetes mozgásával és szellemiségével nem hasonlít más ismertebb önvédelmi stílusokra. Alapelve, hogy minden harcot fegyverrel vívnak, valamint az, hogy igazi veszélybe akkor kerülünk, ha eszközzel támadnak ránk. Kortól, nemtől, testmérettől függetlenül könnyebb és kézenfekvőbb fegyverrel védekezni, egy vagy több támadó ellen.

A legsűrűbben használt fegyverek

egy bot (solo olisi)
két bot (doble olisi)
bot-kés (espada y daga)
kés (baraw)
kard, és ezek egymás ellen használt különböző kombinációi. Használatos még a hosszú bot, lándzsa, nyíl, valamint az ostor és a lánc is, de ezek a nyugati területeken ritkábbak.