• Mostanában történt

2010 év végén az FFKE Sportegyesület csatlakozott a Hungary Doce Pares Szövetséghez, melyet Dankó Ferenc mester, magyarországi főinstruktor, háromszoros világbajnok vezet és irányít. A csatlakozás óta több szemináriumon vettünk részt, melyeken pusztakezes, marok bot, egy botos, két botos és a Doce Pares Eskrima legmagasabb technikájával, az Espada y Daga (bot és kés) technikai elemekkel ismerkedtünk meg.
Célok nélkül nincs fejlődés, ezért tűztük ki magunk elé, hogy minél több versenyzőnket megmérettetjük a II. Magyar Doce Pares Eskrima Bajnokságon, 2011.április 2-án, amely Debrecenben került megrendezésre.


 • Felkészülés a versenyre

A versenyre való felkészülést januárban kezdtük el. Különböző erősítő és állóképesség növelő gyakorlatokat iktatunk bele az edzésbe. A játékosság sem maradhatott el, különböző csapatjátékokkal, gyorsasági feladatokkal színesítettük edzéseinket. 
Februárban és márciusban már a boté volt a főszerep. Minden edzésen különböző támadó és védekező technikákat gyakoroltunk, egyénileg majd párban is. Kezdetben védőruházat nélkül, a későbbiek során pedig már a full contact-os ruhában. A játékosságot itt is igyekeztünk megőrizni. Az idő előre haladtával és a verseny közeledtével a zsákolásos edzések léptek előtérbe. Többször végeztünk full contactos edzéseket már, ahol egymás ellen küzdöttünk. A harci szellem mindig meg volt bennünk, ellenben most hatványozottan volt jelen. A verseny előtti utolsó héten már csak lazító gyakorlatokat végeztünk és ráhangolódtunk a közelgő megmérettetésre.

 • A verseny

A 2011.április 2-án, nagy számban érkeztek versenyzők az ország több területéről. A verseny késharccal kezdődött, majd a formagyakorlatok következtek. A botharc női és férfi kategóriában egyszerre indult.
Nagy izgalommal vártuk már ezt a napot, hogy bizonyíthassuk felkészültségünket és megmérettethessük magunkat. A formagyakorlatban is indult versenyzőnk.
Igaz egy kicsit más szellemben adta elő a gyakorlatot: a bot és kés technikákba beleötvözte a budo szellemet. Így is nagy sikert aratott és büszkélkedhetünk egy harmadik hellyel.
A bot küzdelmekben női kategóriában egy, férfi kategóriában négy versenyzőnk indult. Küzdelmeink során sokszor alkalmaztuk a felugrásokat, elhajlásokat, a gyors és kemény támadó technikákat - a szép számmal összegyűlt nézőközönség örömére. A selejtezőkből minden versenyzőnk továbbjutott, a férfi kategóriában az elődöntőben három csapattársunk is bejutott. Itt már voltak egymás elleni küzdelmek is, melyek Dankó Ferenc háromszoros világbajnok szerint is, nemzetközi szintű mérkőzések voltak. 


 • Eredményeink

Formagyakorlat: Gib János harmadik helyezés
Botharc:
Női kategóriában Gib Anita versenyzőnk megnyerte a versenyt.
Férfi kategóriában Barabás Zoltán negyedik helyezést, Sánta B. második helyezést és Gib János első helyezést ért el. 

Úgy gondoljuk, hogy az FFKE Sportegyesület versenyzői méltó helytállással és eredménnyel zárta le a II. Magyar Doce Pares Eskrima Bajnokságot, továbbá gratulálunk minden versenyzőnek és résztvevőnek.
Mint mondandóm elején jeleztem, célok nélkül nincs fejlődés, így a következő cél a Lengyelországban, 2011. július 1-3 között megrendezésre kerülő Doce Pares Eskrima Európa Bajnokságon való indulás és helytállás.


Sok sikert a felkészülésben és a versenyen!

 • Inosanto Kali, I. Bot- és Késharc Országos Bajnokság


2011. április 23-án megrendezésre került a XIII. kerületben, az A Teremben az Inosanto Kali, I. Bot- és Késharc Országos Bajnokság.
A 34 indulóból Barabás Zoltán csapattársunk a 4. helyezést érte el.

Ezúton is gratulálunk a sikeres szerepléséhez!


 • Tavaszi Országos Szeminárium

2011. május 22-23-án Debrecenben megrendezésre kerül a Tavaszi Országos Szeminárium. Az előzetesekkel ellentétben Percival "Val" Pableo Nagymester nem tudott részt venni az eseményen, hanem Danilo Huertas Mester nyújtott segítséget a különböző technikák elsajátításában.

Szombaton 14:00-18:00 óráig tartott a közös edzés, utána következtek a barna övfokozat megszerzésére a vizsgák.

Ezt követően egy közös vacsora alkalmával lehetőség nyílt jobban megismerni a Mestert, és egymást.

Vasárnap 08:00-12:00 óráig tartott az edzés, utána pedig a sárgától a lila övfokozatig lehetett vizsgázni.

Gib János csapattársunk eredményes zöld öves vizsgát tett, amihez ezúton is gratulálunk neki!

(a Szemináriumról készült fényképek a Galériában már megtalálhatóak)

 • WROCLAW - Eskrima EB

2011. július 01-03. között a lengyelországi Wroclaw városában megrendezésre kerül a WEKAF Eskrima Európa Bajnokság.

Indulóink:

Gib János - senior 85kg

Mihalik László - felnőtt 95 kg

Sánta B. - junior 85 kg

Barabás Zoltán - ifjúsági 75 kg

Bódi Anita - ifjúság 55 kg

 • Eskrima Europa Bajnokság " Wroclaw, Olesnica " Lengyelország 2011. július 01-03. 

A Magyar Országos Doce Pares Eskrima Bajnokság után, Egyesületünk a lengyelországi Európa Bajnokságon való részvételt, indulást tűzte ki célul.

Egyesületünk indulói:

Barabás Zoltán           - junior

Gib Anita                   - junior

Sánta B.        - felnőtt

Mihalik László - felnőtt

Gib János      - senior

A verseny július 1-3 között került megrendezésre, Wroclaw-tól 30 km-re fekvő Olesnica-ban, egy újjonan épített korszerű sportcsarnokban. A verseny előtt két nappal érkeztünk ki, egyrészt azért, hogy a hosszú út, közel 700 km, fáradalmait a versenyre kipihenhessük, másrészt, hogy kellő képen felkészülhessünk mentálisan a versenyre. A két nap alatt átmozgató edzéseket végeztünk, játékos sorversenyekkel, egybotos és kétbotos technikákkal fűszerezve. Jól eset a mozgás és már nagyon vártuk a versenyt. A nap többi szakaszában városnézéssel, pihenéssel ütöttük el a maradék időt. Egy kis érdekesség, Wroclaw városát 4 folyó szeli át és közel 220 hídja van.

Július 1-én délután 16.00 órakor, az egyik szállodában a nevezésekkel és mérlegelésekkel már a verseny hangulat is előjött. Magyarország 12 fővel képviseltette magát a versenyen. Itt találkoztunk először a többi versenyzőkkel. Az angol csapat közel 40 fővel, nagy reményekkel érkezett, de voltak itt németek, dánok, lengyelek, norvégok, összesen 12 ország 157 versenyző nevezett a küzdelmekre. Aznap elalvás is nehezebben ment, mindenki fontolgatta magában a lehetőségeket és többször lejátszotta maga előtt a verseny minden mozdulatát.

Július 2-án reggel 9 órakor érkeztünk ki a Sportcsarnokba. Elfoglaltuk helyeinket és azonnal mindenki a versenytáblázathoz sietett, hogy megnézzük ki mikor, kivel fog küzdeni. Egyesületünk versenyzői egybotos full-contact küzdelemben indultunk, de a magyar csapatban volt, aki formagyakorlatban és kétbotos küzdelemben is képviseltette magát. A verseny, kis csúszással délben kezdődött a női és férfi formagyakorlatokkal. Ebben a versenyszámban a magyar csapat 1 arany, 2 ezüst és 1 bronzérmet szerzett. Ezek után rögtön a női egybotos küzdelmek jöttek, ezen belül pedig Gib Anita. Anita a döntőig harcolta be magát, szó szerint, ahol egy lengyel versenyzővel került össze. A magyar csapat minden tagja hangosan szurkolt, hajtotta, űzte előre Anitát. Sajnos a küzdelem hevében Anita kiejtette a botot a kezéből, ami automatikusan egy pont levonással jár. Annak ellenére, hogy a három menetből kettőt megnyert, a pontozóbírák 2 - 1 pontozással a lengyel versenyzőt hozták ki nyertesnek. Megvolt ez első érmünk!

Másodjára Barabás Zoltán került sorra. Zoltán súlycsoportjában körmérkőzésekre került sor, így mindenkivel küzdenie kellett. Sikeresen vette az első akadályt ugyancsak egy lengyel versenyzővel szemben. Zoli gyorsasága, lazasága meghökkentette ellenfelét, aki nem is tudott ellene tenni szinte semmit, így egyértelműen nyerte a küzdelmet. A következő k

üzdelem már az aranyért folyt. Itt szintén lengyel versenyzőt kapott, aki viszont nehezebb falat volt. Technikában, erőben mindketten a maximumot hozták. Zoli állóképessége a küzdelem végére jobb volt, erőben is jobban bírta, mint az ellenfele, így a pontozóbírák őt hozták ki nyertesnek. Hatalmas öröm vette úrrá a magyar csapatot és Egyesületünket, hiszen megvolt a küzdelmek során az első arany érmünk.

A junior korosztály végeztével kezdődtek el a férfi kategória egybotos küzdelmei. Sánta B. és Dankó Ferenc, háromszoros világbajnok egy súlycsoportba kerültek, pozitívum, hogy más ��" más ágra.  Az elődöntőben egy lengyel versenyzővel került össze, aki nagyon kemény volt. A küzdelem minden pillanata feszült, mindketten magasan erejük felett teljesítettek. A lengyel fiú erős viszont igen nagyképű volt, ezt kihasználva csapat társunk technikailag föléje került és nagyon szoros küzdelemben megnyerte a küzdelmet és így a döntőbe került. A másik ágon Dankó Ferenc is a döntőig menetelt, így úgymond magyar házi döntőre került sor ebben a kategóriában.Csapat társunk felszabadultan egy háromszoros világbajnok ellen küzdhetett. A döntő talán még izgalmasabb volt, mint az eddigi küzdelmek. Tisztelve egyik a másikát, nagyon harcos meneteket vívtak egymás ellen. A küzdelem harciassága, lüktetése megállította a további küzdelmeket a többi helyeken és mindenki nézte őket. A végén szoros pontozással Dankó Ferenc megnyerte a versenyt, Sánta B. pedig megszerezte Egyesületünk harmadik érmét.

Itt már hiú gondolatok ébredtek bennünk, három versenyszámból három érem. Mi lesz még? A legmerészebb elképzelésünket is túlszárnyaltuk már, de itt még nem volt vége. Mihalik László volt a következő. Az ő súly csoportjában, 95 kg, összesen 11 versenyző indult. Első nemzetközi mérkőzését szintén egy lengyel versenyzővel vívta. A lengyel fiú egy fejjel volt magasabb Lacinál. Laci küzdött, mint egy oroszlán, erőseket ütött, a technikákat alkalmazta, de sajnos nem tudta megtörni ellenfelét. A pontozóbírák a lengyel versenyzőt hozták ki győztesnek, így Laci küzdelmei végett értek.

Már délután 6 óra is elmúlt, amikor elkezdődtek a senior mérkőzések. Végre Gib Jánosra is sor került. Első mérkőzésén szintén egy lengyel fiúval került össze. A küzdelem során a lengyel versenyző nagyon hamar elfáradt, így 3 ��" 0 pontozással megnyerte a küzdelmet. Sajnos a további mérkőzéseket a versenybíróság félbeszakította, mivel már 7 óra is elmúlt és áttette másnapra.

Az aznapi eredmények a magyar válogatott részéről: 3 arany ��" 4 ezüst ��" 2 bronz, ebből Egyesületünk 1 arany és 2 ezüstéremmel járult hozzá a sikerhez. Aznap egy étteremben megünnepeltük az addigi eredményeinket, de nem tartott sokáig, hiszen Gib János másnap folytatta a versenyt.

Július 3-án reggel 10 órakkor kezdődött a verseny, az előző napon félbeszakadt versenyszámokkal. Gib János az elődöntőben szintén egy lengyel versenyzővel került össze, szinte már szokás, hogy a magyarok mindig egy hazai versenyzővel kerülnek össze, de mégis vigasz nekünk és a lengyeleknek bánat, hogy az eddigi nyolc küzdelemből hatot a magyar csapat versenyzői nyertek meg. Ez most sem volt máshogy. János meggyőző fölénnyel nyerte ezt a küzdelmet is és bekerült a döntőbe, ahol egy osztrák versenyző várta. A döntőben mindkét versenyző az utolsó erőtartalékjait is felhasználva küzdöttek. Talán irónia, hogy mint János lány, Anita a döntőben kiejtette a botot, hát ez Jánossal is megtörtént. A versenybot igen csúszós volt és egy ütés folyamán kicsúszott a kezéből. Egy pont levonás. János nem adta fel és még ugyanabban a menetben egy lefegyverző technikát alkalmazva, az osztrák versenyző kezéből kivette a botot, egy - egy. A második menet szintén balul kezdődött, a bot megint kiesett János kezéből. Itt már nem volt mit tenni, menni kellet előre. János mindent megtett a küzdelem megnyerésére, de a két pont levonás soknak bizonyult, és 2 ��" 1 pontozással ezüstérmes lett. Megvan a negyedik érmünk!

Ezek után kezdődtek el a női és férfi kétbotos küzdelmek. Itt a magyar csapat egy bronzérmet szerzett. A versenyek befejeztével a magyar válogatott 3 arany ��" 6 ezüst ��" 3 bronzérmet szerezett a IX. Eskrima Európa Bajnokságon. Az FFKE Egyesület 1 arany ��" 3 ezüstéremmel járult hozzá a sikeres részvételhez.

De még mindig nem volt vége a napnak. Lehetőség nyílt arra, hogy mind a női, mind a férfi kategóriában csapatbajnokságon induljunk. Nem kellett sokat tanakodnunk, hogy induljunk-e vagy sem. A női csapat három versenyzőből állt, Fibinger Zsuzsa, Rezes Ildikó és Gib Anita. A szabály, hogy egy perces menetek, a menet folyamán folyamatos a támadás, minden menetet másik versenyző küzd. Az első mérkőzés az olasz csapat ellen vívták a lányok. Férfias, igen kemény menetek voltak, 2 ��" 1 pontozással az olaszok nyertek. Sebaj, a következő az angol csapat. Ez a mérkőzés sem volt más, mint az olaszok ellen. Három menet után az eredmény döntetlen, jöhet az extra menet. Itt aztán beleadtak mindent a versenyzők. A menet után a pontozóbírák felsorakoztak és 2 ��" 1 arányban az angol csapat nyerte a küzdelmet, de ez is elegendő volt ahhoz, hogy a női csapatversenyen a magyar női csapat bronzérmes legyen.

Legutoljára az öt fős férfi csapat lépet szorítóba az angolok ellen. Magyar csapat tagjai: Nagy Tamás, Cifra Roland, Sánta B., Barabás Zoltán és Gib János. Olyan kőkemény küzdelmek voltak, hogy az egész csarnok őrjöngőt, tapsolt. Felváltva léptek a küzdőtérre a versenyzők. A küzdelmet 3 ��" 2 pontozással az angol csapat nyerte. A magyar férfi csapat az előkelő 5. helyezést érte el.

Összegezve az Európa Bajnokságon való részvételünk, minden előre támasztott elképzelésünket túlszárnyalta. Nagyon sokat tanultunk és sok tapasztalatot szereztünk. Mivel nemzetközi szinten ez volt az első versenyünk, látjuk, hogy az az út, amit magunk elé tűztünk ki, hasznos és célravezető. Látjuk, hogy Európában hol a helyünk. Többször írtuk már, szinte már közhellyé válik, hogy célok nélkül nincs előrejutás, ezért a következő célunk a 2012-ben Fülöp-szigeteken megrendezésre kerülő Világbajnokságra való kijutás és részvétel. 

Gib János

Ui:

Engedjetek meg nekem egy pár észrevételt János cikkéhez. Ezek a kimagasló teljesítmények nem a véletlen művei. Ez a Ti munkátok eredménye, azoké, akik munka és tanulás mellet vállaltátok a sokszor kegyetlenül kemény felkészülést. Ti is tapasztaltátok, hogy az EB-n nem volt gyenge vagy felkészületlen ellenfél és Ti le tudtátok győzni őket a szó legnemesebb értelmében. A mi győzelmeinket senki nem vitatta, pedig János is írta, nagyon sok hazai versenyzővel küzdöttünk. Ez két dolgot jelent. Az első, hogy az elején nem vettek minket komolyan, a második, hogy verseny közben megbánták a „sorsolást” és elfogadták, hogy erősebbek és jobbak vagyunk. Ami fontos: nem szabad megelégednünk, nem szabad, hogy elfogjon minket az az érzés, hogy mindent tudunk és ezt az eredményt bármikor ki is tudjuk hozni magunkból. Most már ránk is készülni fognak, ők is felvették a meccseket és elértük azt, hogy komolyan fognak venni. Ez nagyon jó, de annyiban nehezíti meg a dolgunkat, hogy nekünk is többet és keményebben kell edzenünk ahhoz, hogy ilyen kimagasló eredményeket érjünk el. A jó hír, hogy benne van a csapatban az, hogy kemény edzésekkel továbbra is fenntartsuk a jelenlegi eredményességünket. Továbbra is merjünk nagyokat álmodni, merjünk olyan célokat kitűzni magunk elé, amihez nagyon sokat kell edzeni, hiszen fiatalok vagyunk és bátrak. Ezért MIÉNK A JÖVŐ.

Mert, mik vagyunk...???

Sánta Tibor

 • Eskrima 2011. október: Újabb verseny - újabb győzelmek! 
 • Október 29-én került megrendezésre, szinte már hagyományként, a II. Andretti Botharc Kupa Budapesten. Egyesületünk minden versenyszámban képviseltette magát.

  First Hit Fighting férfi versenyszámban              -      Barabás Zoltán

                                                                       -          Sánta B-

  First Hit Fighting női versenyszámban              -      Gib Anita

  WEKAF ��" kétbotos férfi versenyszámban         -       Barabás Zoltán

  Felkészülésünk a versenyre, ahogy azt már tőlünk megszokhatták, tudatos és célorientált volt. Az edzéseken fontos szerepet játszott a gyors lábmunka, támadó technikák, elhajlások, ugrások gyakorlása. Kellőképpen felkészültünk és nagy bizakodással vártuk a megmérettetést.

  Eljött a nagy nap. Szép számban, az ország több területéről érkeztek versenyzők. Még az utolsó órákban is érkeztek nevezések.  Elsőként a First Hit Fighting férfi versenyszám selejtezői kezdődtek. Barabás Zoltán és Sánta B. kellő magabiztossággal nyerték mérkőzéseiket. Ahogy haladtunk előre, úgy volt egyre kiegyenlítettebbek, szorosabbak a mérkőzések. A legjobb nyolc között, már csak pár pont volt a különbség, a végeredmény tekintetében, a mi javunkra. A sorsolás pikantériája, hogy mind a ketten saját águkat megnyerve, az elődöntőben a döntőbe jutásért, egymás ellen kellett küzdeniük. Egyik szemünk sírt a másik nevetett. Egyik versenyzőnk biztosan a döntőbe van, a másik a kecsegtető III. helyért küzdhet.

  Tehát megvan a First Hit Fighting férfi versenyszám legjobb négy versenyzője. A férfiak kaptak egy kis  pihenőt, és elkezdődött a First Hit Fighting női versenyszám. Gib Anita sikeresen vette a selejtező mérkőzéseket és Ő is bekerült az elődöntőbe, a legjobb négy közé. A döntőbe jutásért nagyon szoros küzdelemben alulmaradt, így ebben a versenyszámban a III. helyért küzdhetett. Mindent megtett a mérkőzés folyamán, hol távolságot tartva, hol beugrásokkal próbálta kizökkenteni ellenfelét, de sajnos nem sikerült. Szoros pontozással, 21 - 18 arányban, ebben a versenyszámban az előkelő IV. helyezést érte el. Ezúton is gratulálunk neki, és természetesen a győzteseknek is.

  Ezek után kezdődött a WEKAF kétbotos férfi küzdelmek selejtezője. Itt már igazán kemény és nagyon szoros küzdelmek voltak. Barabás Zoltán versenyzőnknek, minden tudását és erejét kihasználva sikerült szintén az elődöntőig verekednie magát.

  Kis pihenő után elkezdődtek az elődöntők. Újra a First Hit Fighting versenyszám következett. Barabás Zoltán és Sánta B. versenyzőink egymás ellen kezdték meg a küzdelmeket. Zoltán az elején kicsit elhúzott, de B. a mérkőzés második felére kiegyenlített, és nagyon szoros pontozással 21 - 18 arányban megnyerte a mérkőzést. Így B. az I. helyért, míg Zoltán a III. helyért küzdhetett. Rögtön kezdődött a III. helyért folyó küzdelem, melyben Zoltán technikásan kipontozta ellenfelét és megnyerte a mérkőzést. A döntőben egy nagyon ügyes és technikás ellenféllel találta magát szembe versenyzőnk. Csapat társunk a tőle megszokott elszántsággal, harciassággal küzdött, és sikerült elhoznia az I. helyezést, nagy örömünkre.

  Szintén egy kis pihenő után a kétbotos elődöntők kezdődtek. Zoltán egy nagyon ügyes, harcias és technikás ellenféllel került szembe. Gyors technikák, szinte már szemmel követhetetlen gyorsaság, elszántság, harciasság jellemezte a mérkőzést. Mind a ketten győzni akartak. A bírók nem is tudtak dönteni a menetek végével, így extra menet következett. Mind a ketten utolsó erőtartalékukat felhasználva küzdöttek. Az extra menet végén a bírók egyhangúan Barabás Zoltánt hozták ki győztesnek. Bekerültünk a döntőbe ebben a versenyszámban is. A döntő szintén szoros, kiegyenlített mérkőzés volt, mely végén Barabás Zoltán versenyzőnk kezét emelték magasra, így ezt a versenyszámot is Egyesületünk versenyzője nyerte. Hatalmas volt az öröm.

  Összefoglalva a II. Andretti Botharc Kupa versenyszámaiban a következő eredményeket értük el:

  First Hit Fighting férfi versenyszámban             -      Sánta B.     I. helyezés

                                                                           -          Barabás Zoltán      III. helyezés

  First Hit Fighting női versenyszámban              -     Gib Anita               IV. helyezés

  WEKAF kétbotos férfi versenyszámban       -     Barabás Zoltán           I. helyezés

  Minden résztvevőnek és nyertesnek ezúton is gratulálunk.

  Újabb két versenykategóriában sikerült elhoznunk az I. helyezést a Magyar Doce Pares Eskrima Országos bajnokság után. A kemény és céltudatos edzések meghozták eredményüket. Tudjuk, hogy most még többet kell edzenünk, mert ellenfeleink is keményen készülnek, és a következő versenyen még nehezebb lesz nyerni. 2012-ben célunk, hogy kijussunk és elinduljunk a Fülöp ��" szigeteken megrendezésre kerülő világbajnokságon és szép eredményeket érjünk el, ezzel is ismertebbé, elismertté tegyük nemzetközi szinten a Doce Pares Eskrima Hungary nevét.

  • Karate 2011. október

  Felvettük a kapcsolatot Kevin J. Thurlow Renshi-vel, aki egy 6. danos angol karate mester, több nemzetközi és angol szervezet vezető instruktora. Elsődleges célunk volt, a nemzetközi kapcsolatok erősítésén túl, hogy felkérjük a mestert, hogy segédkezzen a karate csapatunk szakmai munkájának koordinálásában. Nagy örömünkre szolgált, hogy a mester néhány levélváltást követően elfogadta a felkésérünket. Az egyeztetések még folyamatban vannak, de előreláthatólag 2012 januárjában létrejön az első személyes kapcsolatfelvétel és közös edzés.

  • Karate 2011. december

  Az egyeztetéseket követően konkréttá vált a Renshi látogatásának időpontja. Az első közös edzéseink 2012. január 27-29 között lesznek a központi dojo-ban. Nagyon lelkesen készülünk ezekre a közös edzésekre, ami várhatóan egy hosszútávú együttműködés első lépcsőfoka lesz.

  • Támogatás 2011

  Ezúton köszönjük meg az OVB Sebők Igazgatóság támogatását, mellyel nagymértékben hozzájárultak az elért sikereinkhez.

  • Berkenye 2012.

  Osu!

  Az elmúlt héten nagyon fontos dolog történ az egyesületünk életében. Megrendeztük az első nemzetközi edzőtáborunkat, Dr Kevin J. Thurlow 6th Dan (WJKA) RENSHI  vezetésével. 

  A napi három edzés megterhelő volt, reggel 6-kor kezdtük és este 19.00 órára fejeztük a napi tréningeket. Közben azért volt pihenés is.  Mesterünk nagyon erős technikai edzéseket tartott. A katák értelmezései külön élményszámban mentek, sőt azt kell mondani, hogy maga a katák is újdonságot hoztak, bár ismertük őket. Fontosnak tartjuk a folyamatos fejlődést és a folyamatos nyitottságot az új edzéselméletekre. A Mester rengeteg olyan fejlesztő gyakorlatot mutatott, ami nagyon sokat fog segíteni a kumiteben. 

  Egyesületünkből négy kis karatéka kapta meg a lehetőséget arra, hogy részt vegyen az edzőtáborban, közülük kiemelném Horváth Kristófot és Kurucz Pétert. Ők az összes edzésen részt vettek, ami 5 nap alatt 17 alkalom volt. Ez önmagában nagy dicséretet érdemel, de a teljesítményük megkoronázása részükről az eredményes vizsga volt. Mester mindkettőjükkel meg volt elégedve, Kristóf 7. kyu fokozatot, Péter 9. kyu fokozatot kapta meg. De nem csak ők vizsgáztak, ha nem Bódi Anita is, aki szintén kimagaslóan teljesítményt nyújtott a hét minden edzésén. �" is eredményes vizsgát tett 2. kyu fokozatra. Nekik külön gratulálunk! 

  Más kézzelfogható eredménye is volt az edzőtáborban nyújtott munkánknak. Mester mindenki dan fokozatát elismerte és erről egy gyönyörű dan diplomát is átadott. Továbbá megkaptuk azt az elismerő oklevelet, amiben az egyesületünk csatlakozása van rögzítve az ESRKK angol szövetséghez és rajta keresztül a WJKA világszervezethez. Az oklevelek és elismerések itt még nem értek véget. Sánta B. a táborban, illetve a januári szemináriumon nyújtott teljesítménye alapján lehetőséget kap arra, hogy az őszi időszakban 3. dan fokozatra vizsgázhasson. Sok sikert kívánunk neki.

  De a legfontosabb még csak ezután következett. Dr Kevin J. Thurlow 6th Dan (WJKA) RENSHI egyeztetett a WJKA vezetőivel és ennek eredményeképpen 2013. január 1.-től Sánta Tibor senseit nevezik ki a WJKA magyarországi főinstruktorává és az FFKE lesz az első hivatalos egyesület Magyarországról, aki belép ebbe a nagy és kiváló szervezetbe. 

  Köszönetet szeretnék mondani minden olyan barátunknak, aki segített abban, hogy az edzőtábor ilyen sikeres legyen. További köszönet azért, mert hittek abban, hogy sikeres lesz és további köszönet azért, mert a résztvevőket támogatták. Nélkülük ez nem jött volna létre.  

  Az elszállásolás és az étkezés szintén magas szintű volt, ezért külön köszönet a Berkenyei Szent Anna Fogadó tulajdonosának és dolgozóinak.

  És végül, de nem utolsó sorban a karatékáknak szeretnénk megköszönni azt a munkát, amit elvégeztek. Pestiesen szólva „ez férfimunka volt”. Mindenki büszke lehet arra, amit véghezvitt. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a karatéban sem adnak ingyen semmit, mindenért meg kell dolgozni és küzdeni. Lehet törekedni a könnyű sikerekre, azt is tudjuk, hogy sikerhez több út vezet. Lehet itt is választani a könnyebb és simább utat. Lehet kerülni a nehézségeket és az olyan harcokat, amiről az elején tudjuk, hogy nehéz és kemény lesz. Lehet kifogásokat keresni miért nem küzdök, miért nem edzek teljes erőbedobással. Viszont egy dolgot nem lehet. Mikor a megmérettetésre kerül a sor, ott nem lehet választani, ott csak egy út van, a tiszta nyílt küzdelem. Viszont aki a könnyebb utat választja az nem lesz képes küzdeni, csak egy dolgot fog tenni, föladja.  

  Szívvel - lélekkel. 

  Tűzzel - vassal - s majd újra

  szívvel - lélekkel.

  (Kányádi Sándor)

  • London Karate szeminárium és dan vizsga 2012

  Idén október 20-21.-én rendezték Londonban az első WJKA-ESRKK karate szemináriumot. Az edzéseket Jan Knobel Shihan 8th Dan, President-WJKA, European President-WUKO vezette. A szemináriumot Kewin J.Thurlov 6th Dan az Egyesült Királyság WJKA  vezető instruktora szervezte az ESRKK központi dojojában.

  Az első edzésre szombaton delelőt 10-12 óra közt került sor, ahol az alacsonyabb övfokozatú karatékák vettek részt, de a feketeöveseknek is ajánlott volt a részvétel. Az edzés során kihon technikákat és különböző kumite technikákat gyakoroltak a résztvevők. Nagyon változatos és érdekes volt az edzés.  

  12.30-14.30 közt volt a haladó edzés, ezen a fogalakozáson a technikák gyakorlásán túl ajánlásokat és ötleteket kaptunk abból, hogy milyen formában és milyen gyakorlatok segítségével tudjuk az edzéseinken részt vevő karatékák tudását elmélyíteni és fejleszteni.

  Nagyon kemény és fárasztó volt a foglakozás, de rengeteget tanultunk a mesterektől.

  Este Kevin sensei bowling versenyt szervezet a szeminárium résztvevő közt, ami nagyon jó hangulatban telt. Ezen a megmérettetésen Mihalik László sporttársunk az előkelő II. helyezést érte el.   

  Vasárnap az edzés 10-12 óra közt került megtartásra, itt kumite gyakorlatok és kata gyakorlás volt. A szombati edzés elv követésével. 

   Az edzést követően 12.30-tól kezdődőt Sánta B. vizsgája san dan fokozatra. Csapat társunk egy nagyon kemény vizsgát tett, ahol nem csak fizikai, hanem nagyfokú mentális terhelésnek is ki volt téve, amin remekül helyt állt. Mintegy 80 percnyi kemény munka után  Kewin J.Thurlov renshi átadta Sánta B.-nak a san dan fokozatott igazoló  diplomát. 

  Röviden összegezve a Londoni szeminárium nagyon hasznos volt sokat tanultunk, és sok újdolgot hoztunk magunkkal, amit nyílván itthon az edzéseken gyakorolni fogunk. A szeminárium egyik nagyon fontos üzenete az volt, melyet az edzéseken is megtapasztaltunk, hogy nyitottnak kell lenni minden új dologra. Jan Knobel Shihan több olyan dolgot is mutatott ami még a mi mesterünknek is új volt, és ez egyáltalán nem szégyen. Akkor lett volna az, ha Mesterünk helytelenül áll az új technikák elsajátításához. Mivel azonban Ő rendelkezik kellő intelligenciával és alázattal a karate iránt ez fel sem merülhetett. Legyen mindenki előtt ez a megfelelő példa és kövessék bátran ezt az utat. 

  Végül gratulálok Barnának az elért vizsga eredményhez, és további sok sikeres vizsgát kívánok neki.

  Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek, aki segítette őt felkészülésben, hiszen tudjuk, ma neki segítünk, holnap ő fog nekünk segíteni.

   

  • Karate szeminárium és övvizsga 2013/1

  2013. április 19-21 megrendezésre került az év első nemzetközi szintű szemináriuma, dr. Kewin J.Thurlov 6th Dan az Egyesült Királyság WJKA vezető instruktora, az ESRKK alapítójának vezetésével.

  • FELHÍVÁS!!!!

  Ezúton tájékoztatunk minden kedves barátunkat, ismerősünket és mozogni vágyó leendő sportársunkat, hogy a jó idő bekövetkeztével sportegyesületünk lehetőséget biztosít mindenkinek, hogy erőnlétét, fizikai és mentális állóképességét szervezett formában fejleszthesse. Ennek szellemében 2013. május 1-től heti rendszerességgel futó és állóképességnövelő edzéseket tartunk a NSI Szoborparkban és a Margitszigeten. Minden érdeklődőt és sportolni vagy esetleg fogyni vágyót sok szeretettel várunk! A fáradtság és a jó hangulat garantált!

   

  Helyszínek:

                  - Kedd / Csütörtök: 18.00, Szoborpark

                  - Minden második vasárnap: 11.00, Margitszigeti futópálya

   

  Érdeklődni az ismert elérhetőségeken lehet!

   

  • KIRÁNDULÁSOK!!!!

  Tájékoztatunk minden jelenlegi és leendő sporttársunkat, hogy rendszeres időközönkét szerevezünk saját örömunkre erdei túrákat! Minden ez iránt érdeklődő személyeket, családokat  és társaságokat sok szeretettel várunk. A túrák megrendezése erősen időjárás függő, így aki részt szeretne venni a soron következő eseményen, az érdeklődjön Facebook vagy weboldalunkon vagy telefonos elérhetőségünkön. 

   

   

  • Karate szeminárium 2013/2

  2013. július 1-6 között megtartottuk idei első hazai FFKE edzőtáborunkat. Az ezdéseket Sánta tibor sensei (3.dan) vezette, naponta 3 alkalommal. Reggel egy erőnléti edzéssel kezdtünk, amit egy délelőtti és egy délutáni 2-2 órás edzés követett.

   

  • GRATULÁLUNK! 

  Az FFKE Sportegyesület szakmai vezetője, dr. Kewin J.Thurlov megszerezte 7.dan fokozatát és ezzel egyidejűleg kiérdemelte a SHIHAN címet. Ezúton gratulálunk neki és további sikeres és eredményes Karate pályafutást és életet kívánunk neki.

  • Karate szeminárium és övvizsga 2013/3

  2013. október 25-27 között újabb nemzetközi szemináriumot szervezünk idén második alkalommal, dr. Kewin J.Thurlov 7th Dan az Egyesült Királyság WJKA vezető instruktora, az ESRKK alapítójának vezetésével.

    

  • FFKE Sportegyesület bővülése 

  2013. szeptember 27-én megtartottuk első edzésünket az Érdi Móra Ferenc Általános Iskolában. Az érdeklődés már hetekkel a kezdés előtt hatalmas volt. A tanulók mellett az iskola nevelői is jelezték részvételi szándékukat az edzésen. Az edzéseket Sánta Tibor sensei (3.dan) az FFKE Sportegyesület vezető Instruktora tartja. Ezúton köszöntjük új sporttársainkat. Az edzéshez sok sikert és hatalmas kitartást kívánunk!


  • Mesterünk látogatása

  2015.április 13-20 közötti időszakban mesterünk Dr. Kevin J. Thurlov hazánkba látogat. Itt tartózkodása alatt karate, kobudo, nunchaku edzéseket fog tartani. Az egyhetes szeminárium zárásaként karate öv vizsgára van lehetőség. 


  •  Erőpróba


  2015. szeptember hónapban sensei Gib János 50 ellenfeles küzdelemben vesz részt, amelyre a felkészülés megkezdődött. A felkészülésben segítségére van az egyesület fekete öves tagjai, valamint Kurdy István és teljes Tai Box csapat.

        

  • Tavaszi karate szeminárium (2016. évi)

  2016. május 22-28 közötti szinte már hagyományosnak mondható módon tavaszi karate szemináriumot rendezünk, mesterünk Dr. Kevin J. Thurlov vezetésével. A szokásosnál ezúttal hosszabb időszakban minden nap lesznek edzések, ahol az alap kihon technikáktól, a katákon keresztül kumite és önvédelmi technikák lesznek terítéken. Szemináriumra Sánta Tibor sensei-nél lehet jelentkezni. 

   

  Kapcsolódó dokumentumok

  Berkenye összefoglaló.pdfBerkenye összefoglaló.pdf
  letter from Kevin J. Thurlow Renshi.pdfletter from Kevin J. Thurlow Renshi.pdf